Jakie powinny być wymiary blatów kuchennych

Od wielkości, jakie osiągają blaty kuchenne, zależy komfort eksploatacji tego szczególnego pomieszczenia. Zbyt mały blat sprawia, że przygotowywanie posiłków staje się uciążliwe, szczególnie gdy preferujemy rodzinne, wspólne gotowanie. Pyszne potrawy można przyrządzać również w gronie przyjaciół, spośród których każdy ma konkretny zestaw zadań do wykonania. W takich sytuacjach duża przestrzeń jest na wagę złota. Osoby, które stosunkowo rzadko przebywają w kuchni i wykonują tam raczej mało skomplikowane czynności, mogą pokusić się o wybór mniejszych blatów. Wymiary w tym przypadku są uzależnione przede wszystkim od potrzeb, jakie posiadają osoby eksploatujące dane wnętrze.

Blat drewniany – wymiary

Jeśli chodzi o wymiary blatów kuchennych, znaczenie mają nie tylko szerokość i długość, ale również grubość. Powszechnie uznaje się, że blat, który umożliwia komfortowe przyrządzanie potraw, powinien mieć co najmniej 60 centymetrów szerokości. Pominięcie tej ważkiej informacji może oznaczać drastyczny spadek przyjemności płynącej z gotowania. Miski pełne pokrojonych składników upadające na podłogę, rozlane płyny – te oraz wiele innych katastrof może nam się przytrafić, gdy zdecydujemy się na wybór węższego blatu. W przestronnych pomieszczeniach warto pozwolić sobie na blaty kuchenne drewniane szersze niż 60 centymetrów. Przeważnie mają one do 130 centymetrów szerokości. Większe mogą być tylko płyty z kamienia, które przycina się na żądany wymiar. W przypadku drewna możliwości są jednak nieco bardziej ograniczone. Grubość blatu drewnianego można ustalać dość dowolnie na etapie produkcji. Ten parametr wynosi najczęściej 2,3 lub 4 centymetry. Wybierając określoną grubość, warto wziąć pod uwagę na przykład montaż zlewozmywaka. Zaczepy są standardowo przystosowane do blatów o grubości od 2,8 do 4 centymetrów. Grubsze blaty, które odbiegają od standardów, wymagają najczęściej zastosowania nieco bardziej nieszablonowych rozwiązań, a te są najczęściej bardziej kosztowne. Warto mieć na uwadze, że im cieńsza płyta, tym mniejsza jest jej odporność na nacisk. To z kolei może wiązać się z koniecznością dokonywania naprawy lub wymiany mebli kuchennych.

Blaty drewniane – zalety

Blaty kuchenne drewniane posiadają liczne i niekwestionowane zalety. Pierwsza z nich to wygląd. Powierzchnia wykonana z litego drewna prezentuje się pięknie – zarówno w klasycznych, jak i w nowoczesnych wnętrzach. Nie ma znaczenia, czy zostanie polakierowana, pokryta olejem czy specjalnie zmatowiona. W każdej wersji wygląda zdumiewająco korzystnie. Najpiękniej prezentuje się wtedy, gdy są na niej widoczne słoje. Nie można nie wspomnieć także o kwestii odporności na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Właściwie zakonserwowane lite drewno skutecznie opiera się działaniu szkodników, uszkodzeniom mechanicznym, a także… upływowi czasu. Meble wykonane z tego materiału mogą przetrwać kilkadziesiąt lat w doskonałym stanie. Zapewnie w międzyczasie będzie konieczne dokonanie renowacji zewnętrznej warstwy, jednak wnętrze z pewnością pozostanie zdrowe i nienaruszone. Inna zaleta drewnianych blatów to ekologiczność. Drewno to naturalny materiał, którego produkcja nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne – oczywiście o ile wycinka jest planowana i przebiega we właściwy, rozsądny sposób. Blaty drewniane prezentują się doskonale w różnorodnych wnętrzach – klasycznych i nowoczesnych – uniwersalność to kolejna, ważna cecha. Drewno znakomicie współgra z takimi materiałami jak kamień, szkło czy metal. Poza tym, jego obróbka jest raczej umiarkowanie kłopotliwa. W przypadku trwalszego i twardszego kamienia uzyskanie odpowiedniego kształtu może okazać się problematyczne.

Idealny blat kuchenny

Blat kuchenny zasługujący na miano idealnego, to taki, który w największym stopniu zaspokaja potrzeby osób eksploatujących wnętrze. Jego wymiary, wytrzymałość oraz szereg innych cech warto personalizować, tzn. dostosowywać do własnych potrzeb, tym samym zwiększając komfort użytkowania. Tylko wtedy zyskamy pewność, że w naszej kuchni znajdują się meble, które w najwyższym stopniu zaspokajają nasze oczekiwania. Czy jest możliwe stworzenie idealnego blatu z drewna? Oczywiście, jeśli osoba, która marzy o jego posiadaniu, oczekuje naturalności i wytrzymałości, a jednocześnie jest skłonna poświęcać swój czas energię na konserwowanie powierzchni, która wymaga odpowiedniego zabezpieczenia. Olejowanie, lakierowanie, czyszczenie przy wykorzystaniu specjalnych środków – nie możemy zaniedbywać wykonywania tych czynności. Powierzchnie drewniane prezentują się pięknie i urokliwie, ocieplając i uszlachetniając wnętrze. Warto jednak mieć świadomość, że potrzebują odpowiedniej i systematycznej pielęgnacji. Jeśli to wszystko otrzymają, z pewnością nam się odwdzięczą. Będą zachwycać i sprawią, że czas spędzany w kuchni stanie się piękny, dobry, przyjemny. Kuchnia w stylu rustykalnym, nowoczesnym, a nawet industrialnym – drewno świetnie spisuje się właściwie w każdej aranżacji. Jego uniwersalność sprawia, że trudno nie mówić o nim w samych superlatywach.