Ja osobiscie przewaznie robie go na miesie wolowym, ktore wkladam do zimnej wody, sole i zagotowuje. W momencie gdy zaczyna sie gotowac zmniejszam prad (gaz ), sciagam szumowiny i dodaje warzywa, czyli marchew, seler, por, korzen pietruszki (nie zawsze), liscie selera, ktore mroze latem i zawsze mam w zamrazalniku, czosnek i kilka rozyczek kalafiora.
Zapomnialam napisac, ze na poczatku dodaje rowniez zoladki lub serca z kurczaka.
Po dodaniu warzyw wsypuje troche vegetty, magii i pieprzu.
Wszystko gotuje na malym ogniu okolo 1.5 do 2 godzin. Osobno gotuje makaron. ktory dosyc czesto robie sama.
Gdy rosol juz jest gotowy, na talerz klade makaron, w srodku robie wglebienie, do ktorego wsypuje pokrojona na drobna kosteczke marchewke, podroby (zoladki lub serca) i zielona pietruszke, wszystko zalewam goraca zupa i ot cala filozofia
Zerknij sobie na strone mniam mniam:
https://www.mniammniam.com/kuchnia-polska
Jest tutaj bardzo ładna skarbnica przepisów z kuchni polskiej.