Kredyt mieszkaniowy w obecnych czasach
- Temat jest pusty.
Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 15)
Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 15)
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Sklep ►
Forum Parkiet.pl › Fora › Inspiracje, wystrój wnętrz, nowości › Kredyt mieszkaniowy w obecnych czasach
Witam.
Tydzień temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkanie. Dwa dni później, za pośrednictwem doradcy finansowego, złożyłem wnioski do trzech banków o kredyt – ING, BGŻ i mBanku.
Moja zdolność kredytowa to ok. 550 tyś. Wartość nieruchomości to około 400tys. Wpłacam 10% wkładu własnego.
Kompletnie się nie orientuje w kwestiach kredytowych, szczególnie, że w obecnych czasach ciągle się coś zmienia.
Czy faktycznie są to najlepsze w obecnych czasach banki na wzięcie kredytu.
Może macie jakieś inne propozycje lub doświadczenia z ostatnich dni.
Pozdrawiam.
niestety 20% jest wymagane
Ja staram sie ich unikac jak ognia…
@joninia napisał:
niestety 20% jest wymagane
Zgadza się, obecnie nie ma absolutnie żadnych szans, żeby poniżej 20% wkładu własnego, bank potraktował Cię poważnie jako kredytobiorcę…
Jeśli kto myśli, że dostanie mieszkanie na tacy to chyba żyje w innym świecie. W raiffeisen do kredytu mieszkaniowego też trzeba mieć 20 proc wkładu własnego ale za to 2 razy w roku można obniżyć raty o połowę a rz nawet wcale nie płacić. Jeśli kto myśli, że dostanie mieszkanie na tacy to chyba żyje w innym świecie. W raiffeisen do kredytu mieszkaniowego też trzeba mieć 20 proc wkładu własnego ale za to 2 razy w roku można obniżyć raty o połowę a rz nawet wcale nie płacić.
Wkład 20% to jedno, ale jak wybierasz kredyt to kategorycznie doradzam, żeby skorzystać z pomocy jakiegoś dobrze ogarniętego doradcy kredytowego.
Warto zauważyć, że przy wyborze kredytu nieoceniona jest dzisiaj pomoc profesjonalnego doradcy
Ja mam kredyt na 15 lat i narzekam, że długo..ale to nic przy 30 latach znajomych
To faktycznie nie jest długo. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na wysokie raty.
Z kredytem temat jest naprawdę poważny, bo trzeba to wszystko sobie naprawdę świetnie przemyśleć
trudno samemu uzbierać środki na mieszkanie. Jak nie dostaniwmy mieszkania od rodziców lub w spadku po dziadkach to jedynym rozwiazaniem jest kredyt na 30 lat. Wg mnie najlepszą ofertą ma PKO BP i ING
Racja, taką mamy smutną rzeczywistość…
Dlatego taki kredyt trzeba dobrze przemyśleć. Warto też wcześniej skorzystać z kalkulatorów kredytowych i np. obliczyć koszt kredytu i przybliżoną wysokość rat.
Rzadko kto ma taki luksus by za młodu posiadać odpowiednią ilość gotówki aby kupić sobie mieszkanie. Jednak większość korzysta z kredytów, to najlepszy sposób aby jeszcze przed 30stką móc zamieszkać na swoim. W kwestii porad kredytowych polecam stronę , stąd można uzyskać odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań
Na pewno lepiej wziąć kredyt niż wynajmować mieszkanie, ponosząc podobne koszty.