maro2410
Odpowiedź forum utworzona
-
AutorWpisy
-
maro2410Członek
@pleksix napisał:
@Klaudia.E napisał:
@pleksix napisał:
Z Twoich argumentów chyba najbardziej trafia do mnie ten o kurzu. Bo przy tak nieregularnym kształcie nie ma przecież szans, by kurz się nie osadzał.
I nieregularny kształt przecież jeszcze trudniej wyczyścić.
No właśnie, zdecydowanie. Nawet przy częstym czyszczeniu i tak będzie to uciążliwie
Tym bardziej w salonie, w sypialni to pół biedy, trochę kurzu z pościeli, ale w salonie to jakieś okruszki, sierść psa, łapki dzieci, wszystko tam jest.
maro2410Członek@bracki napisał:
@Klaudia.E napisał:
Gusty gustami, ale mi wydaje się, że w przypadku drewna znaczenie ma też trwałość. A drewno egzotyczne ma ją wyższą. Na dodatek niektóre rodzaje mogą być kładzione nawet w łazience, nic się z nimi nie dzieje. Może warto się skusić
Więcej, moim zdaniem to jest jeden z kluczowych czynników!
No to zależy co zamierzasz robić. W przypadku łazienki, tak, w przypadku sypialni czy jakiegoś tam gabineciku, to już raczej wytrzymałość nie ma większego znaczenia, bardziej chyba cena i estetyka.
maro2410Członek@pleksix napisał:
@Zorton napisał:
Podobają mi się podłogi ciemne – i taką podłogę chcę kupić. Faktycznie wszędzie pisza ze egzotyki są twarde, więc myslałem, żę się mniej rysuja.. Co w takim razie polecacie z ciemnych, klimatycznych podłog do salonu?
Z ciemnych klimatycznych podłóg do salonu polecam patrzeć na gatunki mało oczywiste, takie raczej nietypowe, niekoniecznie lansowane przez sprzedawców
Na przykład jakie być polecał? Z tych mniej znanych czy nietypowych?
@Klaudia.E napisał:
@Yennefer napisał:
A ja polecam mycie paneli płynem do płukania tkanin Nie nabłyszcza a działa antystatycznie. No i w całym domu pięknie pachnie
Ryzykowane, ale może warto to sprawdzić, bo faktycznie – antystatyczne:) No i w teorii powinno też czyścić Na drewno bym się nie zdecydowała, ale na panele może:)
Ciekawe rozwiązanie, przetestuję w przyszlym tygodniu przy generalnym sprzątaniu
Daj znać jak poszło:)
Podsyłam Wam link, gdzie też było dużo pisane o środkach do czyszczenia, o matowych panelach też trochę jesthttps://parkiet.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=180&p=4471#p4471
maro2410Członek@Louie napisał:
A co sadzicie o ekologicznych środkach do czyszczenia? Znalazłam takie mydło marsylskie i się zastanawiam, czy warto.
http://www.1stclasscleaningnyc.com/wp-c … eaning.jpg
Dla mnie ekologiczne środki do czyszczenia, to te które robi się samemu z cytryn, sody i szarego jelenia. Ale nie wiem, jak one się mają do pielęgnacji podłogi. Ktoś coś?
@Klaudia.E napisał:
@Ewelia napisał:
Bardzo mi się podobają posadzki z żywicy, ale w internecie czytam, ze łatwo się rysują, więc raczej na długotrwały efekt lustra nie ma co liczyć.
Zdecydowanie nie, jeszcze musisz się liczyć z tym, że pielęgnacja zajmie ci dużo czasu. ładnie to wygląda, ale raczej taki błysk na lata… nie utrzymasz tego na dłużej, każda ryska będzie widoczna.
Tak, trzeba przyznać, że tu mamy do czynienia z raczej czasochłonnym procesem pielęgnacji.
Więc jak nie ma za dużo czasu, to niestety trzeba sobie odpuścić. Tym bardziej, że to podłoga w salonie, więc może okazać się, że będzie trzeba co chwila coś przecierać czy polerować. Tutaj jest trochę o środkach do czyszczenia takiej podłogi.
maro2410Członek@pleksix napisał:
@Klaudia.E napisał:
Winyl jest podobno też dużo bardziej przyjazny dla alergików, bo nie zbiera kurzu i łatwo wyczyścić nie używając bardzo zaawansowanej chemii.
Tutaj macie więcej informacji o tej podłodze.Dokładnie, czyszczenie odbywa sie na bardzo prostych zasadach
Tak naprawdę wystarczy tylko przejechać mopem nasączonym wodą z jakimś środkiem do mycia podłóg. Jakiś uniwersalny powinien wystarczyć.
maro2410CzłonekDla mnie to zdjęcie jest mega, ale takie rozwiązanie tylko dla miłośników takiego minimalizmu i prostych form. Nie wyobrażam sobie klasycznych, stylowych wnętrz w takim domu.
maro2410CzłonekAlbo po prostu pojedyncze dekory:
maro2410CzłonekMozaika zawsze się sprawdza, ale jest już trochę oklepana. Może jednak to szkło? Mi się niekoniecznie podobają pola lawendy, ale może coś takiego?
maro2410Członek@Domelka napisał:
Ja bym powiedziała, że raczej podłoga i schody w takim samym stylu i drewnie, ale tutaj jest coś innego i też nie wygląda to źle.
Ale na podłodze są chyba jakieś płytki. Nie wiem, czy mi się to podoba, jest za duża różnica między schodami a podłogą w kolorze, ta szarość tutaj nie pasuje.
maro2410CzłonekDąb i jesion to dwa najbardziej klasyczne drewna, które wykorzystuje się do robienia mebli, bo są najbardziej trwałe. Ale świetnie sprawdza się także drewno drzew owocowych – jest twarde, a przy okazji na przykład grusza ma świetny, taki trochę czerwonawy kolor. Ja bym może się nad tym zastanowiła.
maro2410CzłonekWedług mnie szklane płytki sprawdzają się raczej w formie pojedynczych dekorów, a nie całych ścian. Co za dużo szkła, to niezbyt stylowo.
maro2410Członek@KasKa napisał:
@Ewelia napisał:
@leoniadka napisał:
To prawda, ludzie nie zawsze zdają sobie sprawę jak wszystkie elementy otoczenia czy wyposażenia mogą odciążyć życie codzienne małemu i nie tylko małemu człowiekowi z alergią
Pytanie tylko czy usuwanie wszelkich alergenów z otoczenia jest możliwe i wskazane…
Wszystkich na pewno nie, ale trochę jednak warto. Zwłaszcza, jeśli już jest alergik, to trzeba tego pilnować, a przy dywanach, wykładzinach to trudne jest bardzo.
To znowu jest dyskusyjne, bo mówi się, że alergika właśnie hoduje się od małego usuwają mu wszystkie alergeny sprzed nosa.
maro2410Członek@KasiaW1984 napisał:
Ja kiedyś spotkałam się z opinia, ze schody powinno się dobierać materiałowo i kolorystycznie do drzwi, a nie do podłóg
Coś w tym jest, ale jak do siebie w ogóle nie pasują, to nie będzie to dobrze wyglądało. Do sosnowych schodów dałabym jasną podłogę.
-
AutorWpisy