maro2410
Odpowiedź forum utworzona
-
AutorWpisy
-
maro2410Członek
@Yennefer napisał:
A ja polecam mycie paneli płynem do płukania tkanin Nie nabłyszcza a działa antystatycznie. No i w całym domu pięknie pachnie
Ryzykowane, ale może warto to sprawdzić, bo faktycznie – antystatyczne:) No i w teorii powinno też czyścić Na drewno bym się nie zdecydowała, ale na panele może:)
maro2410CzłonekMam to samo uczucie, pianka, folia nie kosztują dużo, to minimalna część całego wydatku, który ponosisz przy zmianie podłogi.
maro2410Członek@bracki napisał:
@Malgoska87 napisał:
No proszę, to też może tłumaczyć skąd nazwa: skoro to tak wytrzymały materiał, to pewnie sprawdza się właśnie tam, gdzie jest solidnie eksploatowany. Rozumiem, że wytrzymałość trzeba też słono zapłacić :
Owszem, nie są to najtańsze z dostępnych rozwiązań, jednak w tym przypadk wysoką cenę rekompensuje naprawdę doskonała jakość i trwałość.
To jest chyba najważniejsze, lepiej dopłacić do podłogi, niż ją zmieniać za 5-6 lat. W sumie wyjdzie więcej pieniędzy na zmianę. Oszczędny dwa razy płaci.
maro2410CzłonekCzyli na razie winyl i pcv ogólnie wygrywają?
maro2410CzłonekGusty gustami, ale mi wydaje się, że w przypadku drewna znaczenie ma też trwałość. A drewno egzotyczne ma ją wyższą. Na dodatek niektóre rodzaje mogą być kładzione nawet w łazience, nic się z nimi nie dzieje. Może warto się skusić
maro2410CzłonekDzięki, zerknę na tę podłogę dla alergików, a sama podsyłam wam inny wątek o drewnie egzotycznym, znajdziecie tam więcej informacji https://parkiet.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=208
maro2410Członek@Ewelia napisał:
Bardzo mi się podobają posadzki z żywicy, ale w internecie czytam, ze łatwo się rysują, więc raczej na długotrwały efekt lustra nie ma co liczyć.
Zdecydowanie nie, jeszcze musisz się liczyć z tym, że pielęgnacja zajmie ci dużo czasu. ładnie to wygląda, ale raczej taki błysk na lata… nie utrzymasz tego na dłużej, każda ryska będzie widoczna.
maro2410Członek@Yennefer napisał:
Nawet nie wiedziałam, ze thermo drewno można kłaść w takich mokrych miejscach – jak tu koło basenu. pewnie sprawdziłoby się też w łazience. A jest sens w ogóle kłaść takie drewno na podłodze we wnetrzu?
Pewnie nie ma większego, bo wiadomo, że to dość spory wydatek, a normalne drewno też świetnie się sprawdza. W pomieszczeniach nie musisz się obawiać zmian temperatur i wody, no chyba, że w łazience.
maro2410CzłonekNo też fakt, tym bardziej, że to najczęściej oznacza wyprowadzkę na co najmniej kilka dni no i ogromny bałagan.
maro2410CzłonekA dlaczego by nie z wyprzedaży? No wiesz, jeśli są dobre, mają odpowiednie parametry, podobają ci się, a na dodatek przecenione? Wiadomo, że nie ma sensu brać, jak nie jesteś przekonana ze względu na cenę, ale jeśli tak, to jak najbardziej. I jeszcze podaj namiary na tę wyprzedaż
maro2410CzłonekWiecie coś na temat, czy drewno egzotyczne może być zakładane w pokoju alergików? Podobno lepiej wybierać jesion albo dąb, ale wiecie może dlaczego?
maro2410Członek@Matelo napisał:
No tak właśnie się obawiałem, że te panele na schody mogą być za mało wytrzymałe. Z drugiej strony gresu nie chcę, bo mi się nie podoba, poza tym już sobie uroiłem ze schody będą przynajmniej drewnopodobne
A jak się montuje drewno na takie schody?Samodzielnie raczej tego nie zrobisz, tylko deski z dobrego tartaku, odpowiednio wysuszone, stolarz, parkieciarz i dopiero. Koniecznie dobrze zabezpieczyć, żeby się nie zniszczyły.
maro2410Członek@Lawenda napisał:
@Jane Doe napisał:
@Operator1989 napisał:
Umiejętności jak umiejętności, ale mycie naczyń bez chlapania? Dla mnie niewykonalne… nie wszystko da się włożyć do zmywarki niestety
Dla mnie chyba tez niewykonalne Moja mama to ma specjalny dywanik, który układa koło zlewu a potem zwija po zmywaniu
Świetny patent, ja szybko rozkładam ścierkę i zbieram nadmiar wody, żeby się podłoga nie wybrzuszyła.
Myślę, że od odrobiny nachlapanej podłogi nic się nie stanie z panelami. U mnie są w kuchni i wszystko z nimi ok, chociaz kiedyś walnęła mi uszczelka i zalałam pół kuchni… no ale fakt, szybko wycieraliśmy:D
maro2410Członek@KasKa napisał:
Czy takie listy aluminiowe po jakimś czasie nie stracą koloru poprzez utlenianie się aluminium?
Nie, listwy aluminiowe są bardzo trwałe. Musiałabyś je mieć dobre kilkanaście, kilkadziesiąt lat, żeby w wyraźny sposób straciły kolor, a to już gwarantuję, że zdążą ci się znudzić kilka razy i je na pewno wymienisz. Do loftów idealne:)
maro2410CzłonekTo jest w ogóle świetny pomysł, żeby listwy miały taki sam kolor jak ściana, mi się to bardzo podoba. Dzięki za inspirację
-
AutorWpisy