desktop-parkiet.pl
mobile-parkiet.pl

maro2410

Odpowiedź forum utworzona

Oglądasz 15 wpisów - 61 z 75 (wszystkich: 127)
  • Autor
    Wpisy
  • W odpowiedzi na: Dodatki do wnętrza #74536
    maro2410
    Członek

Takie dodatki to powinny być raczej samodzielnie dobierane, żeby były bardziej indywidualne i praktyczne, wtedy najlepiej będą dopasowane do ciebie.

W odpowiedzi na: eko deski ? #72549
    maro2410
    Członek

Dla mnie to też brzmi mało „eko”. Na czym ma polegać ich ekologiczność? To już winyl może jest bardziej, bo nie trzeba ścinać drzew.

W odpowiedzi na: Jaki kolor parkietu #70358
    maro2410
    Członek

No niby nie musi mieć koloru drewna, ale jednak najlepiej wygląda. No chyba, że białe w stylu skandynawskim.

W odpowiedzi na: Egzotyczny parkiet #72933
    maro2410
    Członek

No jasne, ale to chyba dwa najbardziej powszechne.

W odpowiedzi na: Drewniana dekoracja ścian w sypialni #73541
    maro2410
    Członek

@Domelka napisał:

@Yennefer napisał:

A może tak

Zakochałam się w tym zdjęciu. Uwielbiam wszystko, gdzie pojawia się taki żółty kolor w akcentach. I chcę mieć takie drewno na ścianie u siebie!

Fajne jest to, że z tego samego drewna jest stolik, to jest myśl, trzeba się tym zainspirować!

W odpowiedzi na: Boazeria – reaktywacja #74069
    maro2410
    Członek

Tutaj Wam podrzucam link do wątku o odnawianiu właśnie takiej peerelowskiej boazerii.

W odpowiedzi na: Boazeria – reaktywacja #74068
    maro2410
    Członek

@Louie napisał:

A propos boazerii i reliktu z poprzedniej epoki, to natrafiłam na takie zdjęcie i uważam, ze jest super :)

No nie wiem, czy mnie to zachwyca, ale wiadomo jak to z gustami jest:)

W odpowiedzi na: Drewno ozdobne na elewację #73289
    maro2410
    Członek

@Yennefer napisał:

@Klaudia.E napisał:

Dla mnie to zdjęcie jest mega, ale takie rozwiązanie tylko dla miłośników takiego minimalizmu i prostych form. Nie wyobrażam sobie klasycznych, stylowych wnętrz w takim domu.

Heh, no raczej nie, ale drewno na elewacji dobrze wygląda też przy domach o bardziej klasycznej bryle.

Fakt, zwracam honor. Ładnie.

W odpowiedzi na: Boazeria drewniana #73927
    maro2410
    Członek

@Yennefer napisał:

@Klaudia.E napisał:

@Yennefer napisał:

Ktoś z was malował boazerię we własnym zakresie? w sieci mnóstwo inspiracji, ale ja bym chciała opinii kogoś, kto ma taką boazerię u siebie w domu.

Ja malowałam boazerię u babci, na biało. Nie było to trudne, nie miałam też takiej ambicji, żeby wszystko dokładnie pokryć, bo chciałam, żeby było widać prześwity, żeby to wyglądało trochę tak na zniszczone. Wyszło idealnie.

A jak było z przygotowaniem boazerii do malowania? Skrobałaś, matowiłaś, szlifowałaś?

No z tym jest najwięcej pracy. Miałam papier ścierny, ale idzie to ciężko. Na dodatek te wszystkie rowki, ale jakoś się udało. Trzeba mieć cierpliwość i dobre rękawiczki:)

W odpowiedzi na: Bruk drewniany w salonie #69457
    maro2410
    Członek

@pleksix napisał:

@Klaudia.E napisał:

@pleksix napisał:

Z Twoich argumentów chyba najbardziej trafia do mnie ten o kurzu. Bo przy tak nieregularnym kształcie nie ma przecież szans, by kurz się nie osadzał.

I nieregularny kształt przecież jeszcze trudniej wyczyścić.

No właśnie, zdecydowanie. Nawet przy częstym czyszczeniu i tak będzie to uciążliwie

Tym bardziej w salonie, w sypialni to pół biedy, trochę kurzu z pościeli, ale w salonie to jakieś okruszki, sierść psa, łapki dzieci, wszystko tam jest.

W odpowiedzi na: Egzotyczny parkiet #72928
    maro2410
    Członek

@bracki napisał:

@Klaudia.E napisał:

Gusty gustami, ale mi wydaje się, że w przypadku drewna znaczenie ma też trwałość. A drewno egzotyczne ma ją wyższą. Na dodatek niektóre rodzaje mogą być kładzione nawet w łazience, nic się z nimi nie dzieje. Może warto się skusić:)

Więcej, moim zdaniem to jest jeden z kluczowych czynników!

No to zależy co zamierzasz robić. W przypadku łazienki, tak, w przypadku sypialni czy jakiegoś tam gabineciku, to już raczej wytrzymałość nie ma większego znaczenia, bardziej chyba cena i estetyka.

W odpowiedzi na: Egzotyczny parkiet #72927
    maro2410
    Członek

@pleksix napisał:

@Zorton napisał:

Podobają mi się podłogi ciemne – i taką podłogę chcę kupić. Faktycznie wszędzie pisza ze egzotyki są twarde, więc myslałem, żę się mniej rysuja.. Co w takim razie polecacie z ciemnych, klimatycznych podłog do salonu?

Z ciemnych klimatycznych podłóg do salonu polecam patrzeć na gatunki mało oczywiste, takie raczej nietypowe, niekoniecznie lansowane przez sprzedawców

Na przykład jakie być polecał? Z tych mniej znanych czy nietypowych?

W odpowiedzi na: Matowe Panele-czym myć #71547
    maro2410
    Członek

@bracki napisał:

@Klaudia.E napisał:

@Yennefer napisał:

A ja polecam mycie paneli płynem do płukania tkanin :) Nie nabłyszcza a działa antystatycznie. No i w całym domu pięknie pachnie

Ryzykowane, ale może warto to sprawdzić, bo faktycznie – antystatyczne:) No i w teorii powinno też czyścić:) Na drewno bym się nie zdecydowała, ale na panele może:)

Ciekawe rozwiązanie, przetestuję w przyszlym tygodniu przy generalnym sprzątaniu :D

Daj znać jak poszło:)

Podsyłam Wam link, gdzie też było dużo pisane o środkach do czyszczenia, o matowych panelach też trochę jesthttps://parkiet.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=180&p=4471#p4471

W odpowiedzi na: Środki do czyszczenia #74929
    maro2410
    Członek

@Louie napisał:

A co sadzicie o ekologicznych środkach do czyszczenia? Znalazłam takie mydło marsylskie i się zastanawiam, czy warto.

http://www.1stclasscleaningnyc.com/wp-c … eaning.jpg

Dla mnie ekologiczne środki do czyszczenia, to te które robi się samemu z cytryn, sody i szarego jelenia. Ale nie wiem, jak one się mają do pielęgnacji podłogi. Ktoś coś?

W odpowiedzi na: Podłoga do salony #72484
    maro2410
    Członek

@bracki napisał:

@Klaudia.E napisał:

@Ewelia napisał:

Bardzo mi się podobają posadzki z żywicy, ale w internecie czytam, ze łatwo się rysują, więc raczej na długotrwały efekt lustra nie ma co liczyć.

Zdecydowanie nie, jeszcze musisz się liczyć z tym, że pielęgnacja zajmie ci dużo czasu. ładnie to wygląda, ale raczej taki błysk na lata… nie utrzymasz tego na dłużej, każda ryska będzie widoczna.

Tak, trzeba przyznać, że tu mamy do czynienia z raczej czasochłonnym procesem pielęgnacji.

Więc jak nie ma za dużo czasu, to niestety trzeba sobie odpuścić. Tym bardziej, że to podłoga w salonie, więc może okazać się, że będzie trzeba co chwila coś przecierać czy polerować. Tutaj jest trochę o środkach do czyszczenia takiej podłogi.

Oglądasz 15 wpisów - 61 z 75 (wszystkich: 127)