Blat kuchenny

  • Ten temat ma 79 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lat temu przez Darek80.
Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 80)
  • Autor
    Wpisy
  • #68235
    Kawka34
    Członek

    Zmieniam meble w kuchni i przy okazji stanęłam przed trudnym wyborem. Z jakiego materiału wybrać blat? Zależy mi przede wszystkim na odporności na wilgoć. Zarysowania nie będą aż takim problemem ponieważ na blacie będzie postawione dużo różności. Cena – do 800zł/m2.

    #70809
    Max
    Członek

    Tutaj znajdziesz sporo informacji: http://muratordom.pl/kuchnia/meble-i-bl … 11172.html. Na Twoim miejscu przy takim budżecie wybrałbym granitowy blat – jest najtrwalszy.

    #70810
    Brychu82
    Członek

    Aktualnie chyba najciekawszym materialem jest Hanex. Łączy właściwości minerałów i żywic akrylowych, także trochę natury, trochę syntezy chemicznej. W połączeniu wyszedł bardzo odporny materiał zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i ciepło czy wilgoć. Jest wprost idealny do kuchni, tym bardziej, że łatwo się go formuje czy przycina

    #70811
    zalotka
    Członek

    Zamawiając meble na wymiar, zazwyczaj taka firma ma próbki z dostępnymi przez nich blatami. Meble kuchenne Gdańsk na pewno takie posiadają. Zresztą dokonując wyceny danej zabudowy, klienci zazwyczaj wiedzą jak ma wyglądać ich przyszła kuchnia. Rzadko kto zdaje się na projektanta czy stolarza.

    #70812
    Maria6
    Członek

    Blaty kuchenne laminowane mogą być wykonane z płyty laminowanej lub z MDF-u. Są bardzo popularnym produktem, często spotykanym w pomieszczeniach kuchennych. Do ich kupna zachęca stosunkowo niska cena oraz właściwości użytkowe. Są odporne na ścieranie, środki czystości i plamy powstałe podczas przyrządzania posiłków. Niestety można je szybko porysować. Uważać, trzeba również na gorącą parę wodną. Blat kuchenny narażony na jej działanie może wyblaknąć i stracić połysk. Jest prosty w obróbce. Łatwo go przyciąć do właściwego wymiaru. Ale należy pamiętać, że w miejscu przecięcia traci ochronny laminat i staje się podatny na wilgoć, co grozi pęcznieniem i odstawaniem powłoki.

    #70813
    Brychu82
    Członek

    Blat w kuchni to nie tylko zwieńczenie całej aranżacji, ale też jedno z najbardziej strategicznych miejsc. To on bowiem przyjmuje na siebie cały ciężar przygotowywani codziennych posiłków oraz innych wykonywanych tu prac kuchennych. Musi więc być niezwykle wytrzymały, odporny na działanie czynników zewnętrznych oraz uszkodzenia mechanicznych. Nie możemy o tym zapominać wybierając odpowiedni model do własnej kuchni.

    #70814
    karol44
    Członek

    Ale taki blat trzeba koniecznie zaimpregnować moim zdaniem. Większość wykonana jest z miękkiego drewna. Jeden nieuważny ruch nożem i dziura w nowym blacie. Poza tym taki blat jest podatny na ścieranie. Ja używałem specjalnego oleju do blatów http://www.v33.pl/oleje-do-powierzchni- … ZD03MzU%3D i efekt był naprawdę zadowalający, a blat wygląda jak nowy.

    #70815
    truzkus
    Członek

    Drewniany blat jak i każda inna powierzchnia robocza w domu narażony jest plamy, przetarcia, uszkodzenia czy też rysy. Nie wiem czy zdecydowałabym się na drewno w tym przypadku. Powierzchnia laminowana lub kamienna wydaje się być bardziej trwała. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić?

    Mi się marzy taki blat:

    #70816
    adilak1234
    Członek

    A na takim blacie nie odbijają się wszystkie dotknięcia? Wygląda bardzo delikatnie, bałabym się używać na nim noża :D

    #70817
    truzkus
    Członek

    @Mania napisał:

    A na takim blacie nie odbijają się wszystkie dotknięcia? Wygląda bardzo delikatnie, bałabym się używać na nim noża :D

    Wbrew pozorom taki blat bardzo ciężko zarysać, a wszelkie plamy czy odciski palców schodzą bez problemów. Wystarczy ściereczka z mikrofibry :)
    Niestety, za dobry blat, który wytrzyma kilka lat w nienagannym stanie trzeba solidnie zapłacić. Myślę jednak że się opłaca, tym bardziej że prezentuje świetnie :)

    #70818
    adilak1234
    Członek

    A jakich używasz detergentów do czyszczenia takiego blatu? Ja mam zawsze problem z pozostającymi smugami ..

    #70819
    kajka
    Członek

    Żona zawsze na mnie krzyczy jak używam detergentów i każe mi trzeć na sucho ściereczką z mikrofiby. Faktycznie – smug nie ma, ale trzeba się namachać.

    #70820
    adilak1234
    Członek

    Serio? To ja pół życia kupuje jakieś super drogie środki, z reklam i z telewizji, i polecane w sklepie, i przez znajomych, i nic :D a tu męzczyzna mi tak doradza.. tak banalnie! I co ja zrobię z tą całą chemią w domu? :D

    #70821
    Truba
    Członek

    teraz sa takie ściereczki z mikrofibry, które nie wymagają użycia chemii, nawet w kuchni. W takich zestawach sa ściereczki w różnych fakturach, do różnych powierzchni. Tylko trzeba pamiętać, żeby do prania nie używać płynu do płukania

    #70822
    antex
    Członek

    Co sądzicie o blacie wykonanym z kamienia do kuchni chociażbym z marmuru. Proszę o opinię kogoś kto ma bądź posiada wiedzę jak to się sprawdza. Chodzi mi o coś takiego

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 80)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.