Blat kuchenny
Forum Parkiet.pl › Fora › Inspiracje, wystrój wnętrz, nowości › Blat kuchenny
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 lat, 11 miesięcy temu przez Darek80.
-
AutorWpisy
-
16 maja 2016 o 15:29 #68235Kawka34Członek
Zmieniam meble w kuchni i przy okazji stanęłam przed trudnym wyborem. Z jakiego materiału wybrać blat? Zależy mi przede wszystkim na odporności na wilgoć. Zarysowania nie będą aż takim problemem ponieważ na blacie będzie postawione dużo różności. Cena – do 800zł/m2.
17 maja 2016 o 13:21 #70809MaxCzłonekTutaj znajdziesz sporo informacji: http://muratordom.pl/kuchnia/meble-i-bl … 11172.html. Na Twoim miejscu przy takim budżecie wybrałbym granitowy blat – jest najtrwalszy.
24 maja 2016 o 13:32 #70810Brychu82CzłonekAktualnie chyba najciekawszym materialem jest Hanex. Łączy właściwości minerałów i żywic akrylowych, także trochę natury, trochę syntezy chemicznej. W połączeniu wyszedł bardzo odporny materiał zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i ciepło czy wilgoć. Jest wprost idealny do kuchni, tym bardziej, że łatwo się go formuje czy przycina
18 lipca 2016 o 07:59 #70811zalotkaCzłonekZamawiając meble na wymiar, zazwyczaj taka firma ma próbki z dostępnymi przez nich blatami. Meble kuchenne Gdańsk na pewno takie posiadają. Zresztą dokonując wyceny danej zabudowy, klienci zazwyczaj wiedzą jak ma wyglądać ich przyszła kuchnia. Rzadko kto zdaje się na projektanta czy stolarza.
19 lipca 2016 o 17:08 #70812Maria6CzłonekBlaty kuchenne laminowane mogą być wykonane z płyty laminowanej lub z MDF-u. Są bardzo popularnym produktem, często spotykanym w pomieszczeniach kuchennych. Do ich kupna zachęca stosunkowo niska cena oraz właściwości użytkowe. Są odporne na ścieranie, środki czystości i plamy powstałe podczas przyrządzania posiłków. Niestety można je szybko porysować. Uważać, trzeba również na gorącą parę wodną. Blat kuchenny narażony na jej działanie może wyblaknąć i stracić połysk. Jest prosty w obróbce. Łatwo go przyciąć do właściwego wymiaru. Ale należy pamiętać, że w miejscu przecięcia traci ochronny laminat i staje się podatny na wilgoć, co grozi pęcznieniem i odstawaniem powłoki.
26 lipca 2016 o 09:05 #70813Brychu82CzłonekBlat w kuchni to nie tylko zwieńczenie całej aranżacji, ale też jedno z najbardziej strategicznych miejsc. To on bowiem przyjmuje na siebie cały ciężar przygotowywani codziennych posiłków oraz innych wykonywanych tu prac kuchennych. Musi więc być niezwykle wytrzymały, odporny na działanie czynników zewnętrznych oraz uszkodzenia mechanicznych. Nie możemy o tym zapominać wybierając odpowiedni model do własnej kuchni.
8 września 2016 o 11:22 #70814karol44CzłonekAle taki blat trzeba koniecznie zaimpregnować moim zdaniem. Większość wykonana jest z miękkiego drewna. Jeden nieuważny ruch nożem i dziura w nowym blacie. Poza tym taki blat jest podatny na ścieranie. Ja używałem specjalnego oleju do blatów http://www.v33.pl/oleje-do-powierzchni- … ZD03MzU%3D i efekt był naprawdę zadowalający, a blat wygląda jak nowy.
8 września 2016 o 20:32 #70815truzkusCzłonekDrewniany blat jak i każda inna powierzchnia robocza w domu narażony jest plamy, przetarcia, uszkodzenia czy też rysy. Nie wiem czy zdecydowałabym się na drewno w tym przypadku. Powierzchnia laminowana lub kamienna wydaje się być bardziej trwała. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić?
Mi się marzy taki blat:
13 września 2016 o 17:11 #70816adilak1234CzłonekA na takim blacie nie odbijają się wszystkie dotknięcia? Wygląda bardzo delikatnie, bałabym się używać na nim noża
14 września 2016 o 21:07 #70817truzkusCzłonek@Mania napisał:
A na takim blacie nie odbijają się wszystkie dotknięcia? Wygląda bardzo delikatnie, bałabym się używać na nim noża
Wbrew pozorom taki blat bardzo ciężko zarysać, a wszelkie plamy czy odciski palców schodzą bez problemów. Wystarczy ściereczka z mikrofibry
Niestety, za dobry blat, który wytrzyma kilka lat w nienagannym stanie trzeba solidnie zapłacić. Myślę jednak że się opłaca, tym bardziej że prezentuje świetnie26 września 2016 o 16:29 #70818adilak1234CzłonekA jakich używasz detergentów do czyszczenia takiego blatu? Ja mam zawsze problem z pozostającymi smugami ..
8 października 2016 o 19:29 #70819kajkaCzłonekŻona zawsze na mnie krzyczy jak używam detergentów i każe mi trzeć na sucho ściereczką z mikrofiby. Faktycznie – smug nie ma, ale trzeba się namachać.
9 października 2016 o 12:01 #70820adilak1234CzłonekSerio? To ja pół życia kupuje jakieś super drogie środki, z reklam i z telewizji, i polecane w sklepie, i przez znajomych, i nic a tu męzczyzna mi tak doradza.. tak banalnie! I co ja zrobię z tą całą chemią w domu?
23 stycznia 2017 o 16:39 #70821TrubaCzłonekteraz sa takie ściereczki z mikrofibry, które nie wymagają użycia chemii, nawet w kuchni. W takich zestawach sa ściereczki w różnych fakturach, do różnych powierzchni. Tylko trzeba pamiętać, żeby do prania nie używać płynu do płukania
13 lutego 2017 o 18:34 #70822antexCzłonekCo sądzicie o blacie wykonanym z kamienia do kuchni chociażbym z marmuru. Proszę o opinię kogoś kto ma bądź posiada wiedzę jak to się sprawdza. Chodzi mi o coś takiego
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.