Sklep ►
Forum Parkiet.pl › Fora › Dekoracje ścian: boazeria angielska, drewno na ścianie, panele ścienne › Sztukateria gipsowa, poliuretanowa czy styropianowa?
Mam problem z klejeniem listew pod sufitem. Jakkolwiek byśmy się za to nie zabrali, miejsce łączenia jest zawsze widoczne. Listwy poliuretanowe w ogóle da się jakoś sensownie skleić? Na styku nie dość, że jest nierówno, to jeszcze natychmiast się brudzi dając nieestetyczną czarną kreskę. Pomocy!
bardzo bym chciała mieć ładne listwy dekoracyjne, a na razie tylko gorzej niż lepiej… Może lepiej zdecydować się na styropian albo gips? Macie jakieś doświadczenia?
Oj tez się nad tym zastanawiam. Też mam listwy sztukateryjne z poliuretanowe i też widać łączenia. Staraliśmy się tak je zrobić, żeby były w rogach.
Śmiechem żartem, zawsze zostaje taśma oświetleniowa LED. Walnąć po całości i zamaskuje wszystko
@Louie napisał:
Oj tez się nad tym zastanawiam. Też mam listwy sztukateryjne z poliuretanowe i też widać łączenia. Staraliśmy się tak je zrobić, żeby były w rogach.
Śmiechem żartem, zawsze zostaje taśma oświetleniowa LED. Walnąć po całości i zamaskuje wszystko
![]()
![]()
![]()
![]()
Ale to tak jeszcze trzeba przemyśleć czy mamy dobre wnętrze do takiej kombinacji
@Louie napisał:
![]()
![]()
![]()
![]()
No dobra, ale taka taśma będzie się nie do każdego wnętrza nadawała, więc to takie rozwiązanie trochę naciągane…
No nie, tutaj ewidentnie nie ma mowy o dobrym dopasowaniu. Faux pas!
Wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje i nie ma się co oszukiwać – tutaj jednym będzie się bardoz podobobać, innym – totalnie nie.
W kwestii klejenia i łącznia listew, to przede wszystkim równe ściany, dobre listwy, dobry klej do listew i dobry klej do łączeń. Łączenie po sklejeniu można, a nawet wskazane delikatnie zeszlifować drobnym papierem ściernym, poza tym poliuretanowe można bez problemu przemalować razem z sufitem czy też ścianą (zależy jak robisz) co bym polecał aby stworzyły jednolitą całość. Przeznaczone produkty do montażu tego typu listwy i same listwy zobacz sobie na osobiście polecam, są dobre
Styropianówki super, tylko trzeba uważać pod kątem trwałości, ale też w sumie i tak chyba lepiej niż gipsowa
Styropianowa sztukateria mnie chyba przekonuje zdecydowanie najbardziej jeśli chodzi o materiał
Jeśli planujesz położyć przy suficie listwy sztukateryjne, to nie musisz się martwić o trwałość, ciężko będzie je uszkodzić na takiej wysokości
Mimo wszystko na mnie największe wrażenie robią listwy dekoracyjne z gipsu. Montaż może i jest dość trudny i są dość drogie, ale efekt jest tego wart.
Według mnie najlepiej sprawdzą się listwy poliuretanowe – są trwałe i lekkie, a wszelkie wzory mają dobrze odtworzone detale.
A jak zapatrujecie się na połączenie: taśma oświetleniowa LED i listwy dekoracyjne, jak na zamieszczonym zdjęciu.
@Madzia napisał:
A jak zapatrujecie się na połączenie: taśma oświetleniowa LED i listwy dekoracyjne, jak na zamieszczonym zdjęciu.
Fajnie to wygląda, szczególnie jak jest już ciemno, fajny klimacik jest w domu
Moim zdaniem najlepiej sprawdzą się listwy styropianowe, nie zmieniają się w czasie i można je pomalować na dowolny kolor