Podłoga drewniana olejowana – warto?
Forum Parkiet.pl › Fora › Cyklinowanie parkietu, renowacja i konserwacja podłogi drewnianej › Podłoga drewniana olejowana – warto?
- Temat jest pusty.
-
AutorWpisy
-
18 października 2016 o 22:46 #68382Jane DoeCzłonek
Hej, jest tutaj ktoś kto zdecydował się na podłogę olejowaną zamiast lakierowanej? Jak wam się sprawdza? Czy lepiej zdecydować się na lakierowaną?
19 października 2016 o 06:32 #74077John DoeCzłonekTu jest fajny artykuł
http://muratordom.pl/wnetrza/podlogi-i-schody/podloga-drewniana-olejowana-czy-lakierowana,125_5181.htmlja osobiście wolałabym bardziej matowe wykończenia jakie da olejowana, na niej tez będą mniej widoczne rysy
Lakierowana z kolei wydaje mi się, że bardziej zabezpiecza powierzchnię19 października 2016 o 15:01 #74078ana_bullfinchCzłonekTutaj jeszcze jeden artykuł bo to dość ważna decyzja.
http://www.superparkiet.pl/porady/co-wy … olejowana/
Osobiście wybrałbym lakier, gdyż dużo bardziej zabezpiecza drewno. Można wybrać lakier matowy albo półmat i mamy super wygląd + trwałość.
19 października 2016 o 20:33 #74079Jane DoeCzłonekHmm, na chwilę obecną skłaniam się chyba jednak ku olejowanej. Wygląda dużo lepiej niż lakierowana:
I mniej się rysuje20 października 2016 o 15:48 #74080UmerCzłonekTu też przykłąd olejowanej. Dobre rozwiązanie, jeśli komuś faktycznie zależy na podwyższonej trwałości i ochronie przed uszkodzeinami.
21 października 2016 o 13:51 #74081Jane DoeCzłonekChodzi głównie o to, ze olejowana mniej się rysuje, a poza tym tez lepiej wygląda, w sensie ze kolor jest głębszy. Co prawda podłogę olejowaną trzeba co dwa lata konserwować, ale chyba mi to nie przeszkadza
21 października 2016 o 16:24 #74082UmerCzłonekWeź pod uwagę, że nie wszystkie oleje mają z góry określoną trwałość na dwa lata. Są też takie warianty, które pozwalają dłużej utrzymać warstwę ochronną nawet przy intensywnym użytkowaniu.
23 października 2016 o 18:43 #74083KasiaW1984Członek@Kasp napisał:
Weź pod uwagę, że nie wszystkie oleje mają z góry określoną trwałość na dwa lata. Są też takie warianty, które pozwalają dłużej utrzymać warstwę ochronną nawet przy intensywnym użytkowaniu.
Skąd ta informacja o 2 latach trwałości podłóg olejowanych? To jakaś bzdura, która nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. To właśnie oleje są przeznaczone na podłogi o dużych obciążeniach, bo pozwalają na długotrwałe użytkowanie i możliwość miejscowej naprawy podłogi bez szlifowania całej jej powierzchni. Podłoga olejowana wymaga nastoma intensywnej i częstej pielęgnacji. Ale coś za coś….
24 października 2016 o 10:59 #74084Jane DoeCzłonek@Małgorzata_parkiety napisał:
@Kasp napisał:
Weź pod uwagę, że nie wszystkie oleje mają z góry określoną trwałość na dwa lata. Są też takie warianty, które pozwalają dłużej utrzymać warstwę ochronną nawet przy intensywnym użytkowaniu.
Skąd ta informacja o 2 latach trwałości podłóg olejowanych? To jakaś bzdura, która nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości. To właśnie oleje są przeznaczone na podłogi o dużych obciążeniach, bo pozwalają na długotrwałe użytkowanie i możliwość miejscowej naprawy podłogi bez szlifowania całej jej powierzchni. Podłoga olejowana wymaga nastoma intensywnej i częstej pielęgnacji. Ale coś za coś….
Hmm, to jak to w końcu jest? Ja znalazłam informację, że zazwyczaj renowacja podłogi olejowej jest niezbędna już po dwóch latach
26 października 2016 o 10:28 #74085uxonCzłonek@KasiaMar napisał:
Hej, jest tutaj ktoś kto zdecydował się na podłogę olejowaną zamiast lakierowanej? Jak wam się sprawdza? Czy lepiej zdecydować się na lakierowaną?
Ja wybrałam podłogę drewnianą olejowaną i to nawet nie tylko na taras, ale również do mojej kuchni. Właściwości olejów są niesamowite, zwłaszcza fajne jest to, że woda nie jest już żadnym wrogiem! Ja używałam w salonie i na tarasie olej tarasowy Osmo – https://best4home.pl/materialy-budowlan … smo-010-25 jest dobry również do wnętrz! Podłoga się sprawdza )
26 października 2016 o 18:31 #74086ana_bullfinchCzłonek@KasiaMar napisał:
@Małgorzata_parkiety napisał:
@Kasp napisał:
Hmm, to jak to w końcu jest? Ja znalazłam informację, że zazwyczaj renowacja podłogi olejowej jest niezbędna już po dwóch latach
Muszę powiedzieć, że nie spotkałem się z taką informacją. Nie jestem fachowcem ale swego czasu trochę poczytałem na ten temat, odwiedziłem sporo sklepów i odbyłem wiele rozmów – pierwsze słyszę takie nowości. Podejrzewam, że komuś się coś pomyliło i już. Pozdrawiam.
21 listopada 2016 o 05:42 #74087UmerCzłonekTu masz materiał porównawczy wysokiej jakosci. Dzięki niemu, z pewnoscią bardzo łatwo podejmiesz decyzję http://muratordom.pl/wnetrza/podlogi-i-schody/jaka-podloga-olejowana-czy-lakierowana-zabezpieczamy-lite-drewno,125_4906.html
23 listopada 2016 o 22:48 #74088formaistylCzłonekMożna spróbować opcji łączonej, czyli tzw. hybrydowej, gdzie uzyskujemy wygląd olejowanej podłogi, z powierzchnią zabezpieczoną lakierem. Ale do tego trzeba wynająć fachowca
30 listopada 2016 o 13:10 #74089UmerCzłonekA jak oceniasz trwałość tego oleju? Z jaką częstotliwością trzeba będzie go aplikować? Co na ten temat mówią dane producenta ?
30 listopada 2016 o 14:46 #74090GamonCzłonekJa lakieruję Vidaronem. Odradzam tańsze olejowanie, ta taniość występuje tylko w krótkiej perspektywie.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.