Ja powiesiłbym jakieś reklamówki albo stare ścierki, tak żeby latały i ruszały się pod wpływem podmuchów wiatru, gołębie się wystraszą i nie przylecą. Najlepiej w jakichś kontrastowych kolorach. No i nigdy nie dokarmiajmy gołębi, bo przyzwyczaimy je do jedzenia, a np. chleb jest dla nich średniowartościowym pożywieniem
No tak, ale jeżeli mamy ładny i zadbany balkon, to nie koniecznie chcemy wieszać na nim stare reklamówki i ścierki. W celu odstraszenia gołębi stosuje się specjalne nakładki z kolcami na barierki balkonowe, a z posadzki można odstraszyć płynem:
Kto w prawym dolnym rogu rządzi! Patrząc na taką figurę do odstraszania gołębi zastanawiam się, kto się bardziej boi. Ptak czy ten kot
A tak zupełnie serio, to najczęściej na balkonach przymocowane są figurki symbolizujące siedzącego ptaka – z tego co wiem są bardzo skuteczne.
Bardzo dobrze sprawdzają się wszystkie figurki w formie kruków i takich różnych większych ptaków. Najlepiej jakiś szykujących się do lotu. Działa, bo gołębie się ich boją. Ale za to nie wyglądają najlepiej na balkonie
Moim zdaniem takie elementy, imitujące chociażby ptaki drapieżne, są jednak bardziej humanitarne, niż nabijanie kolców. Bądź co bądź sama uwielbiam różnego rodzaju ptaki w ogrodzie i nawet na początku przyszłego roku mam w planie , bo jednak nie ma to jak radosne trele w ogrodzie:).
Autor
Wpisy
Oglądasz 9 wpisów - 1 z 9 (wszystkich: 9)
Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...X